مدیریت دارایی دیجیتال (DAM) چیست ؟ آشنایی، مزایا و کاربرد آن
مدیریت دارایی دیجیتال (Digital Asset Management) به اطلاعات، محتواها، اسناد و هرنوع فرمت دیجیتالی گفته میشود که حق استفاده از آنها به یک، چند فرد حقیقی و حقوقی تعلق دارد و میتوانند برای این صاحبان، ارزش ایجاد کنند. این اموال الکترونیکی به خصوص برای سازمانها، شرکتها و کسب و کارها از اهمیت بسیاری برخوردارند چراکه میتوانند مزیت رقابتی ایجاد کرده و در استراتژیهای بازاریابی به کار گرفته شوند.
بنابراین ذخیره سازی، مدیریت و استفاده بهینه از این داراییها به منظور حفظ امنیت و بهرهبری بیشتر، بسیار ضروری است. بدین منظور نرمافزار های Digital Asset Management (DAM) توسعه یافته اند، که در این مقاله از نگاوید قصد داریم به بررسی کامل این سیستم ها بپردازیم.
آشنایی با دارایی های دیجیتال
گفتیم که دارایی دیجیتال به هر نوع فایلی گفته میشود که به صورت دیجیتال ایجاد و ذخیره شدهاند و برای مالک آنها دارای ارزش مادی یا معنوی هستند. از دهه 2010 تا کنون، بعد از معرفی بیت کوین و به همراه آن فناوری بلاکچین (Blockchain)، این داراییها معنا و اهمیت دیگری یافتند. بیایید نگاهی به ارتباط اموال دیجیتال به بلاک چین بیندازیم:
بلاکچین به زبان ساده سیستمی غیر متمرکز است متشکل از اطلاعات دیجیتالی که هر بلوک این دادهها را نگهداری میکنند و با استفاده از الگوریتمهای گوناگون با یکدیگر یکپارچه میشوند. از ویژگیهای این سیستم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بلاکچین دادههای دیجیتالی را با استفاده از الگوریتمهای رمزنگاری، امن نگه میدارد.
- دادههای ذخیره شده در بلاکچین، قابل دستکاری و تغییر نیستند.
- مالکیت داراییهای دیجیتال در این سیستم به طور دائمی، مشخص و غیرقابل انکار تعریف شده اند.
- با استفاده از قابلیت توکنسازی در بلاکچین، ارزش داراییهای فیزیکی میتوانند به یک توکن تبدیل شده و به صورت دارایی دیجیتال معادلسازی شود.
نکته مهم: داراییهای دیجیتال باید ویژگیهای مشخصی داشته باشند:
- باید قابلیت تولید ارزش مادی یا معنوی را برای مالک داشته باشند.
- باید بتوان حقوق و مالکیت آنها را انتقال داد.
- قابل شناسایی و تمایز باشند و در جای مشخص و قابل دستیابی ذخیره شده باشند.
- این داراییها باید شناسهها و اطلاعات متمایز و قابل شناسایی داشته باشند.
قبل از بررسی مزایا و کاربرد های Digital Asset Management، برای حفظ و مدیریت دارایی های دیجینال خود به ویژه ویدیو های آموزشی نیاز به یک پلتفرم امن میزبانی ویدیو هستید، اگر به صورت آنلاین ویدیو های آموزشی خود را به فروش میرسانید و نیازمند یک سرویس امن برای جلوگیری از دانلود ویدیو های خود هستید، پلتفرم نگاوید امنیت ویدیو های شما را تضمین میکند.
مزایا و کاربرد مدیریت دارایی های دیجیتال
حال که با مفهوم داراییهای دیجیتال آشنا شدیم، به راحتی میتوان تصور کرد که فرآیند ذخیرهسازی، حفاظت و نگهداری، مدیریت و استفاده از این اموال خصوصاً برای گروههای زیر از چه اهمیتی برخوردار است:
- بیزینسها و کسب و کارهای آنلاین
- خردهفروشان و عمدهفروشان
- سازمانهای دولتی و خصوصی
- تولیدکنندگان محتوا
- آژانسهای بازاریابی و تبلیغات
رایج ترین کاربردها و مزایای سیستمهای DAM که استفاده از آن را برای سازمانها، شرکتها، آژانسها، صنایع و بیزینسهای مختلف ضروری میکند، به شرح زیر است:
- دسترسی سریع و آسان به تمام داراییها و منابع و اشتراکگذاری ایمن آنها.
- حفظ امنیت داراییهای دیجیتال و جلوگیری از گم شدن یا از دست رفتن دادهها.
- بازاریابی و تبلیغات سریعتر و کارآمدتر.
- صرفهجویی در زمان، افزایش بهرهوری و بهبود عملکرد.
- افزایش شفافیت سازمانی.
مدیریت داراییهای دیجیتال یا Digital Asset Management (DAM) که از سال 2000 تا کنون مورد استفاده قرار گرفتهاند، به سیستمها، نرمافزارها، پلتفرمها و هر ابزاری گفته میشود که این محتواها را سازماندهی و مدیریت میکند:
- دارایی های دیجیتال را در مکانی امن، مشخص و قابل دسترسی (مانند فضای ابری، سرورها یا حافظههای فیزیکی) متمرکز و ذخیره میکند علاوه بر این، تغییرات و ویرایشها، فعالیتها و استفادهها و انواع دادههای مرتبط، به همراه گزارشها و تاریخچهها را نیز به طور دقیق ضبط و مدیریت میکند. همینطور این ابزارهای مدیریتی میتوانند داراییها و اطلاعات دیجیتال را بصورت امن و با نظارت دقیق، با افراد داخل سازمانی یا خارجی به اشتراک بگذارند.
- با استفاده از افزودن دادهها و اطلاعات اضافی و ابزارهای مختلف مانند تگها، آنها را دستهبندی و مرتبسازی میکند تا شناسایی، دسترسی، جست و جو و مدیریت آنها آسان شود.
- این سیستمها به منظور حفظ امنیت دارایی ها و اطلاعات دیجیتال و جلوگیری از سرقت و دسترسی غیرمجاز، با استفاده از پروتکلها و الگوریتمهایی برای ذخیرهسازی، انتقال و احراز هویت استفاده میکنند.
- به منظور حفظ امنیت دادهها، میزان و چگونگی دسترسی کاربران را سطحبندی و کنترل میکند. این تعیین دسترسی مشخص میکند که هر کاربر بر اساس نقش و نیاز خود، به کدام بخش از دادهها میتواند دسترسی داشته باشد و همچنین چه کسانی میتوانند این اطلاعات را کنترل و ویرایش کنند.
انواع سیستم های Digital Asset Management کدامند؟
سیستمهای مدیریت دارایی دیجیتال معمولاً بر اساس محل ذخیره دادهها، به سه نوع کلی تقسیم میشوند:
- سیستمهای مبتنی بر فضای ابری (Cloud-Based DAM): در این دسته، اطلاعات و داراییهای دیجیتال در سرورهای ابری و در فضای نت ذخیره شده و خرید این حافظهها با ظرفیتهای مختلف و بر اساس نیاز سازمان انجام میشود. افراد سازمان با دستگاههای مختلف و در هر زمان و مکان میتوانند به این دادهها دسترسی داشته باشند. این نوع روش به دلیل عدم نیاز به زیرساختهای فنی و سختافزاری، معمولاً هزینه کمتری داشته و مقرون به صرفه است. نتیجتاً این روش برای عموم محبوبیت و کاربرد بیشتری پیدا کرده است.
- سیستمهای داخلی/محلی (On-Premise DAM): با راهاندازی زیرساختها و سختافزارهای مناسب، این داراییها در سرورهای داخلی خود سازمانها ذخیره میشود و دسترسی افراد به آنها از طریق شبکه LAN داخلی ممکن است. سیستمهای مبتنی بر سرورهای محلی معمولاً امکان سفارشیسازی بیشتری داشته و با اینکه هزینههای اولیه آن بیشتر است، اما به دلیل امنیت بالاتر، مدیریت و کنترل بیشتر، برای سازمانهایی با نیاز امنیتی بالا و دادههای حساس به کار میرود.
- سیستمهای هیبریدی Hybrid DAM)): ترکیبی از ویژگیهای دو سیستم مذکور که در عین انعطافپذیری، کنترل و امنیت بیشتری نیز دارد. در این روش، بخشی از داراییهای حساس در سرور محلی ذخیره شده و باقی دادهها برای دسترسی راحتتر اعضا، روی سرور ابری قرار داده میشوند. در نهایت این دو سیستم با یکدیگر یکپارچه و همگامسازی میشوند.
ابزارهای مدیریت دارایی های دیجیتال
در این بخش نگاهی کوتاه به شناخته شده ترین و پرکاربردترین نرمافزارها و سرویسهای مدیریت داراییهای دیجیتال میاندازیم:
- Adobe Experience Manager Assets (AEM)
سیستمی مبتنی بر فضای ابری و سرویسهای محلی که با وجود هزینه بالا و رابط کاربری فنی، دارای ویژگیهای منحصر به فرد زیر است:
- قابلیت همگام سازی با دیگر محصولات شرکت ادوبی
- سازماندهی و پشتیبانی از متادیتاها
- پشتیبانی از طیف وسیع فایلها و فرمتهای دیجیتال
- دارای ابزارهای اتوماسیون و هوش مصنوعی
- ارائه آمارها، گزارشها و تحلیلهای دقیق
- Widen Collective
از دیگر ابزارهایی مدیریت دارایی دیجیتال و هیبریدی که امکانات زیر را دارد:
- ایجاد و ترجمه متادیتاها به 53 زبان
- بارگزاری راحت و سریع داراییها و متادیتاها
- اتوماسیون و بهینهسازی با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی
- ایجاد تاریخهای انتشار و انقضا برای داراییها
- دارای سیستم نوتیفیکیشن و اطلاع رسانی
- Cloudinary
پلتفرمی قدرتمند و مبتنی بر فضای ابری که دارای ویژگیهای زیر است:
- دسترسی آسان به دادهها و جست و جو با هوش مصنوعی
- ویرایش و سفارشیسازی داراییها با ابزارهای هوش مصنوعی
- پورتالهای اشتراکگذاری داراییها با تیمهای خارجی و داخلی
- قالبهای متعدد اتوماسیون و تسریع انجام کارها
- استفاده از هوش مصنوعی برای بررسی تطابق با برند
- Canto
ابزاری مبتنی بر فضای ابری با رابط کاربری آسان و قابلیتهای:
- جست و جوی سریع و آسان و مبتنی بر چهره
- امکان برچسبگذاری و متادیتاهای خودکار
- دارای فضاهای کاری مشترک
- ایجاد راهنماها و کتابخانههای برند برای کار مشترک
- مدیریت حقوق و مجوزهای داراییها
کلام آخر
در این مقاله از نگاوید به تعریف و بررسی داراییهای دیجیتال یا Digital assets پرداختیم و اهمیت مدیریت صحیح آنها را توضیح دادیم. گفتیم یکی از ابزارهایی که به منظور کنترل و مدیریت، تأمین امنیت و کار بر روی این اموال توسعه یافته، سیستمهای مدیریت داراییهای دیجیتال یا Digital Asset Management (DAM) است و توسط انواع شرکتها، سازمانها و کسب و کارهای کوچک و بزرگ به کار میرود. به ویژگیها و مزایای این ابزارها پرداختیم و کاربردیترین این سیستمها را معرفی کردیم. امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد.