چرا آپلود کردن ویدیو در سایت خودمون اشتباهه و راهکار چیست
امروزه کمتر وب سایت هایی هستند که از محتوای ویدیویی استفاده نکنند ولی آیا زیر ساخت اون رو هم فراهم کردند؟
توی این مقاله میخوایم بررسی کنیم که چرا نباید ویدیو و فیلم هامون رو داخل وب سایت خودمون بارگزاری کنیم و برای جلوگیری از مشکل هایی که ممکنه برامون پیش بیاد چه راهکاری رو باید پیش بگیریم.
تصور کنید که شما یه ویدیو 10 دقیقه ای دارید با حجم 100 مگابایت و تصمیم میگیرید که این ویدیو رو در سایت خودتون بارگزاری کنید (فرقی نمیکنه که از وردپرس یا هر سیستم مدیریت محتوای دیگه و حتی cms اختصاصی خودتون استفاده میکنید.)
طبیعتا اولین کاری که انجام میدید این هستش که ویدیو رو داخل وب سایتتون آپلود میکنید و داخل صفحه ای که دوست دارید اون ویدیو رو نمایش میدید و همینجاست که مشکل شروع میشه.
کم کم بازخورد های منفی از سمت کاربر ها شروع میشه
- :من سعی کردم ویدیو شما رو ببینم ولی همش وسط پخش متوقف میشه
- برای من ویدیو پخش نمیشه و یه صفحه سیاه نشون میده
- ببخشید ویدیو شما توی موبایل من پخش نمیشه
و در نهایت
ببخشید سرعت سایتتون خیلی بده و خیلی طول میکشه که برای من بالا بیاد
ببخشید چرا سایت باز نمیشه ؟
اینها همون مشکل های احتمالی هستند که ممکنه براتون پیش بیاد ولی خوب راهکار چی میتونه باشه؟ اجازه بدید قبل از این که وارد مبحث فنی بشیم که چرا نباید ویدیو های خودتون رو داخل سایت خودتون آپلود کنید تفاوت بین جایگذاری ویدیو (Embed Video) و آپلود ویدیو (Self Host) توضیح دهیم.
تفاوت Embed video و Self host
اگر بخواهیم این دو مورد رو به فارسی ترجمه کنیم به ترتیب میشه جایگذاری ویدیو و میزبانی ویدیو ولی خوب ما از اصلاح اصلی استفاده میکنیم.
Embed Video : آپلود ویدیو در این حالت شامل دو مرحله است به این صورت که شما ویدیو خودتون رو داخل یه میزبانی ویدیو آپلود میکنید و کد اون ویدیو رو کپی میکنید و هرجایی که دوست دارید این ویدیو نمایش داده بشه اون کد رو قرار میدهید.
در این روش ویدیو از سرور شما منابعی رو اشغال نمیکند و از سرویس میزبانی ویدیو برای پخش ویدیو استفاده میکند. (روش پیشنهادی)
Self Host : در این روش شما ویدیو رو داخل وب سایت خودتون آپلود میکنید درست به همون روشی که یه عکس یا یه متن رو داخل وب سایت خودتون قرار میدهید.
حالا با این پیش زمینه، بریم سراغ دلیل هایی که چرا نباید ویدیو هامون رو داخل سایت خودمون بارگزاری کنیم, مخصوصا اگر از هاست های اشتراکی استفاده میکنید.
ویدیو هها نیاز به پهنای باند بالا دارند
فایل های ویدئویی می توانند از نظر حجم بزرگ باشند. برخلاف تصاویر – که معمولاً بر حسب کیلوبایت اندازه گیری می شوند. مثلا حجم یک فایل ویدئویی HD می تواند به راحتی به بیش از 100 مگابایت برسه . حالا تصور کنید وقتی ده ها نفر میخواهند این ویدیو را همزمان تماشا کنند چه اتفاقی برای وب سایت و سرور شما می افتد.
ارائه دهنده میزبانی وب یا همون هاستینگ شما مقدار مشخصی از پهنای باند و منابع دیگه را برای هر هاست اختصاص می دهد فرقی نمیکنه که از هاست اشتراکی استفاده میکنید یا سرور مجازی ، زمانی که کاربران شما شروع به پخش ویدیو میکنند و اگر ده نفر به صورت همزمان این ویدیو رو پخش کنند پهنای باند هاست و یا سرور شما پر می شود و اگر از هاست اشتراکی استفاده میکنید، هاستینگ ها برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سایت های دیگه ای که روی این سرور میزبانی میشه ترافیک وب سایت شما رو مسدود میکنن و در نتیجه وب سایت شما از دسترس خارج میشه و باید این مورد رو از هاستینگ خودتون پیگیری کنید.
ولی اگر از سرور اختصاصی استفاده کنید اوضاع یکم بهتره و میتونید تعداد کاربر های بیشتری رو پوشش بدین و البته پهنای باند بیشتری رو به صورت اختصاصی دارید (ولی باز هم محدود) که البته توی این حالت هم شما چالش هایی رو دارید مثل فضای ذخیره سازی،همچنان مشکل پهنای باند، امنیت و…. که البته در ادامه مقاله ای در رابطه با این که چرا باید از سرویس میزبانی و استریم ویدیو استفاده کنیم منتشر خواهیم کرد.
فضای ذخیره سازی
این مورد همیشه مشکل ساز بوده. دوتا مشکل اساسی توی این حالت وجود داره یک اینکه شما کلا وقتی از هاست اشتراکی استفاده میکنید دو تا محدودیت دارید
1- یک اینکه محدودیت روی حجم فایلی که آپلود میکنید
2- و دو مربوط میشه به میزان فضایی که کل وب سایت شما میتونه برای میزبانی اشغال کنه
معمولا هاستینگ ها حجم فایل آپلود شده را به 50 مگابایت یا کمتر محدود می کنند و شما را از آپلود فایل های ویدئویی که بیش از چند دقیقه یا بیشتر طول می کشند منع می کنند.
یعنی اگر فایلی که شما آپلود میکنید حجم بالایی داشته باشه اصطلاحا با ارور (Connection timed out) مواجه می شوید.
در این صورت شما با مشکل فضا مواجه هستید، به خصوص اگر به طور منظم از سایت خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. علاوه بر فضای دیسکی که فایلهای ویدیویی شما اشغال میکنند، اجرای نسخههای پشتیبان به میزان قابل توجهی زمان و فضا نیاز دارد. و شما منابع رو درگیر ذخیره سازی و میزبانی ویدیو کرده اید.
عدم پخش روان ویدیو
اگر فایل ویدیوی شما روی یک سرور خودتون باشه و محدودیت پهنای باند داشته باشید، مخاطبان شما احتمالاً در حین تماشای ویدیوی شما مکث های غیرمنتظره ای را تجربه خواهند کرد یا اصطلاحا تصویر براشون فریز (Freeze) میشه این میتونه یه تجربه بد باشه و آذار دهنده هست.
این به این خاطر هست که سیستم آنها باید فایل رو دانلود کنه و نمایش بده در صورتی که پهنای باند سرور شما پر شده و پاسخگو نیست و اگر هم سرعت اینترنت کاربرای شما هم پایین باشه عملا امکان دیدین ویدیو نیست.
هیچ فرمت و استانداری وجود نداره
هیچ فرمت واحدی وجود نداره و مرورگر های متفاوتی هم هست. در نتیجه، مرورگرهای وب از هم جدا شده اند و هر کدام از فرمت متفاوتی پشتیبانی می کنند. Safari ویدیوهای H.264 (MP4) را پخش میکند، اما WebM یا Ogg را پخش نمیکند. فایرفاکس ویدیوهای Ogg یا WebM را پخش می کند، اما H.264 را نه. خوشبختانه، Chrome همه فرمتهای اصلی ویدیو را پخش میکند، اما اگر میخواهید مطمئن شوید که ویدیوی شما در همه مرورگرهای وب اصلی پخش میشود، باید ویدیوی خود را به چندین فرمت تبدیل کنید: mp4.، ogv.، و webm.
اکنون سه فایل ویدئویی مختلف برای آپلود دارید که هر کدام صدها مگابایت حجم دارند.
تا اینجا قشنگ مشخص شده که چرا نباید ویدیوهامون رو داخل سایت خودمون میزبانی کنیم ولی در ادامه یک مقدار عمیق تر میشیم
گوشی های هوشمند، لب تاپ، تبلت و…
احتمالا خیلی از مخاطب های شما از کامپیور و یا لب تاپ برای دیدن ویدیو ها استفاده میکنن و از سرعت اینترنت خوبی برخوردار هستند پس به این افراد میتونن با کیفیت HD فیلم تماشا کنند ولی خوب بعصی ها هم هستند که با گوشی هوشمند و یا تبلت دارن ویدیو های شما رو میبینن و سرعت کم تری دارند شما باید یک نسخه کوچیک شده از ویدیو های خودتون برای این افراد هم داشته باشید که صفحه نمایش کوچیک تری دارند یعنی شما از هر ویدیو باید چند تا خروجی بگیرید و داشته باشید که بتونید توی تمام مرورگرها و دستگاه ها ویدیو خودتون رو نمایش بدید .
تازه اگر تا اینجای کار رو هم انجام بدید وب سایت شما از کجا میخواد متوجه بشه که کدوم رو به کاربر نشون بده؟
نیاز به پلیر دارید
این بستگی داره که چقدر ویدیو های شما برای شما ارزشمند هستند البته که میتونید این مورد رو فاکتور بگیرید ولی شک نداشته باشید که روی تجربه کاربری وب سایت شما تاثیر خیلی زیادی خواهد داشت.
بنابراین بهترین روش میزبانی ویدیو چیست
تمامی این مشکل ها در صورتی که از سرویس میزبانی ویدیو استفاده کنید قابل حل هست کافیه که شما ویدیو خودتون رو داخل نگاوید آپلود کنید و سپس کد مربوط به اون رو داخل وب سایت خودتون داشته باشید، همین.
در این صورت ویدیو توی جای مشخص شده نمایش داده میشه و نگاوید بهترین کیفیت ویدیو بر اساس سرعت اینترنت کاربر رو به آن ها نمایش میدهد.