با تکنولوژی webRTC آشنا شوید و کاربرد های آن را بشناسید
اگر به دنیای استریم ویدیو و یا حتی نرم افزار آشنا باشید احتمالا اصطلاح webRTC به گوش شما خورده است. وساتفاده از این فناوری و تکنولوژی های استریم ویدیو امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است و البته با توجه به شرایطی که کوید برای همه از سال 2019 بعد به وجود آورد بسیاری از فعالیت های روزانه مردم و شرکت ها به صورت مجازی انجام شد. همینجا بود که تکنولوژی های پخش زنده (Video Live Stream) مورد استقبلا مردم و همچنین استارت آپ ها قرار گرفتند.
در این مقاله میخواهیم به یکی از فناوری های این حوزه یعنی WebRTC اشاره کنیم , با نگاوید تا آخر این مقاله همراه باشید.
اگر مقاله های قبلی نگاوید را مطالعه کرده باشید حتما متوجه شده اید که ما سعی به ترجمه بعضی از اصطلاحات نداریم و همیشه پیشنهاد کردیم که شما هم با اصطلاحات اصلی آشنا شوید و در صورت ترجمه معنا و مفهمو اصلی از بین خواهد رفت.
(Peer-to-Peer) رشد عجیب کنفرانس های ویدیویی
ارتباط peer-to-peer به هر نوع ارتباط زنده ای گفته میشود که در بستر اینترنت در حال انجام است. پیام های متنی، تماس های تلفنی و چت ها در شبکه های اجتماعی همگی در این دسته قرار می گیرند. کنفرانس ویدیویی همتا به همتا (peer-to-peer) زمانی است که دو نفر با دوربین از با تماس تصویری دارند.
یک دهه پیش، اسکایپ و فیستایم برخی از اولین گزینههای چت ویدیویی در دسترس کاربران بودند. از آن زمان تا کنون، تعداد برنامه های بیشتری به وجود آمدند که امکان ویدیو چت را به ما داده اند و به ما کمک کرده اند با دوستان، خانواده و همکاران در سراسر جهان ارتباط برقرار کنیم. فیس بوک، اسنپ چت، واتساپ و سایر پلتفرم ها به کاربران امکان برقراری تماس تصویری به صورت مستقیم در برنامه داده اند.
هنگامی که جهان به دلیل شیوع COVID-19 تعطیل شد و تعاملات حضوری دیگر امکان پذیر نبود، کنفرانس های ویدیویی و سرویس های استریم جهان را سرپا نگه داشتند. جلسات و رویدادهای همگی به صورت آنلاین برگزار شدند. افراد به دلایل مختلف نیاز به تماس تصویری داشتند و کنفرانس ویدیویی باعث شد این اتفاق بیفتد.حتما خودتون هم در جریان هستید که جلسات، کلاس ها و حتی قرار ملاقات با پزشک به صورت ویدئویی انجام می شد.
البته کنفرانس های ویدیویی peer-to-peer کمی متفاوت از پخش زنده (Live Streaming) است، به این معنا که پخشهای زنده معمولاً یک طرفه هستند و بیننده در طرف دیگر صفحه نمیتواند پاسخ دهد و یا تعاملی داشته باشد.
از آنجایی که پخشهای زنده معمولاً برای صدها، هزاران یا حتی میلیونها بیننده پخش میشوند، فناوری که آنها برای ارائه محتوای خود به آن تکیه میکنند کمی متفاوت است و تأخیر دارد. پخشهای زنده بزرگ معمولاً با ترکیبی از پخش زنده RTMP و HTTP (HLS) منتقل میشوند. با این حال، پخش ویدیوی peer-to-peer از WebRTC استفاده می کند.
WebRTC چیست
webRTC مخفف شده عبارت (Web Real-Time Communication) هست که درواقع یک پروژه استریم ویدیو در بستر اینترنت است که توسط گوگل در سال 2010 طراحی و به وجود آمده است و به صورت open source در دسترس توسعه دهندگان قرار دارد.
طی چند سال پس از طراحی این فناوری، این پروژه با چندین پروژه دیگر کنفرانس تحت وب آزمایش شد. در سال 2014، WebRTC با ظرفیت محدود در Google Hangouts پیاده سازی شد. توسعه دهندگان پیروزی ها و شکست های زیادی داشتند. آنها بازخوردهای زیادی دریافت کردند که به آنها در تکمیل فناوری کمک کرد. اولین انتشار پایدار پروژه WebRTC در می 2018 بود و در ژانویه 2021، WebRTC در لیست پیشنهادی های W3C قرار گرفت.
پیشنهاد میکنیم که این مقاله را هم مطالعه کنید :
پیشینه فنی WebRTC
همانطور که در بالا گفته شد WebRTC یک پروژه اوپن سورس است که از کنفرانس ویدیویی (زنده) هم بر روی برنامه ها و هم در مرورگرها پشتیبانی می کند. این پروژه با چندین استاندارد و پروتکل مختلف به حیات خود ادامه می دهد.
فناوری پشت WebRTC بر اساس پایهای است که با فناوری VoIP اولیه پایهگذاری شده بود. اگر آشنایی ندارید، VoIP مخفف Voice Over Internet Protocol است. در اصل، این به تماس های تلفنی اشاره دارد که توسط اینترنت انجام می شود.
از آنجایی که این پروژه به طور کامل از ابتدا ساخته نشده است، بسیار سریع توسعه و اجرا شده است.
پشتیبانی WebRTC
WebRTC یک پروژه با پشتیبانی گسترده است. یعنی توسط اکثر مرورگرهای اصلی از جمله سافاری، گوگل کروم، مایکروسافت اج، موزیلا فایرفاکس و غیره پشتیبانی می شود.
سازگاری فوق العاده این پروژه با اکثر مرورگر ها و دستگاه ها باعث شده است که مخطبان و توسعه دهنده های زیادی روی این پروژه کار کنند.
WebRTC چگونه کار میکند
WebRTC مسئول دو جنبه اصلی در کنفرانس های ویدیویی است. اول، مسئول ضبط رسانه در دستگاه شما است. این بدان معناست که WebRTC فناوری است که به دستگاه شما میگوید ضبط را شروع کند. دوم اینکه وظیفه انتقال داده ها بین دو دستگاه را بر عهده دارد.
اساس WebRTC یک سری از APIهای جاوا اسکریپت است. سه API اصلی آن شامل «getUserMedia»، «RTCPeerConnection» و «RTCDataChannel» است.
getUserMedia : با برقراری ارتباط با دوربین و میکروفون دستگاه کاربر، به کاربران کمک میکند تا محتوای صوتی و تصویری را ضبط کنند.
RTCPeerConnection : انتقال صدا و تصویر بین دستگاه های متصل را تسهیل می کند. این API همچنین امنیت تماس را نظارت می کند و میزان پهنای باندی که استفاده می شود را مدیریت می کند.
RTCDataChannel : به دستگاه ها اجازه می دهد تا داده های دلخواه را بین یکدیگر ارسال کنند.
WebRTC را می توان در API سایت ها و برنامه های مختلف گنجاند. این ساختار نیاز به برنامهها یا پلاگینهای اضافی را برای استفاده از فناوری تماس تصویری را حذف میکند. همین مورد به تنهایی WebRTC را برای توسعه دهندگان بسیار ارزشمند کرده است.
برنامه هایی که از WebRTC استفاده میکنند
چندین برنامه اصلی وجود دارد که احتمالاً در گذشته از آنها استفاده کرده اید که توسط WebRTC پشتیبانی می شوند. برخی از این موارد عبارتند از:
- Google Meet
- Google Hangout
- Slack
- Discord
- Facebook Messenger
- Gotomeeting
- Snapchat
- Houseparty
این نشان می دهد که این فناوری چقدر در حوزه های مختلف زندگی اهمیت دارد. بسیاری از ارتباطات کاری و شخصی توسط این پروژه نوآورانه ایجاد می شود.
مزایای استریم ویدیو با WebRTC
پروژه WebRTC برای توسعه دهندگانی که به دنبال راه اندازی یکی پلتفرم ویدیو کنفرانس هستند و یا میخواهند این قابلیت را در سایت خود پیاده سازی کنند, ارزش زیادی دارد.
بیایید نگاهی به آنچه این پروژه ارائه می دهد بیندازیم.
تاخیر بسیار کم (Ultra-Low/Real-Time Latency)
مزیت اصلی WebRTC توانایی آن در پشتیبانی از استریم صدا و تصویر با تاخیر کم است. در واقع، WebRTC قادر به پخش در زمان واقعی است که به این معنی است که عملاً هیچ تاخیری وجود ندارد.
متن باز (Open-Source)
ماهیت منبع باز WebRTC این امکان را برای توسعه دهندگان فراهم می کند که که یک پلتفرم کنفرانس ویدیویی اختصاصی در سایت یا برنامه خود بگنجانند. البته شما برای اینکار نیازمند این هستید که با تیم توسعه دهنده خود مشورت کنید و نیاز سنجی های پیاده سازی آن را برآورد کنید چه از نظر هزینه ای و چه از نظر پیچیدگی پیاده سازی و دانش تیم.
کاملا رایگان (Free)
استفاده از WebRTC کاملا رایگان است، که این مورد آن را بسیار در دسترس می کند. در همین راستا، توسعهدهندگان میتوانند بدون تعهد مالی، این پروژه را آزمایش کنند، که قطعاً یک شرا برد-برد است.
سازگاری بسیار بالا (Ultra-Compatibility)
این پروژه تقریباً با هر دستگاه یا مرورگری سازگار است. این سازگاری بیش از هر زمان دیگری مهم است، چرا که کاربران شما در پلتفرم های ویدیو کنفرانس با طیف گسترده ای از دستگاه ها وارد می شوند.
بسیار مهم است که مشخص شود این فناوری 100٪ با دستگاه های تلفن همراه سازگار است. این مهم است زیرا بسیاری از مردم از تلفن های هوشمند و تبلت های خود برای کنفرانس ویدیویی استفاده می کنند.
امنیت بالا (Secure)
در ابتدا، نگرانی هایی در مورد امنیت WebRTC وجود داشت. با این حال، اکنون این پروژه رمزگذاری را در هر تبادل صوتی و تصویری امکان پذیر می کند. این از شنود شدن (Sniffing) کنفرانس های وب شما در برابر اقدامات سودجو و یا رکورد مکالمه شما توسط هکرها محافظت می کند.
از آنجایی که WebRTC داده های در حال مبادله را رمزگذاری می کند، استفاده از شبکه های وای فای عمومی برای تماس ها بی خطر است.
کیفیت بالا (High-Quality Voice and Video)
WebRTC قادر به برگزاری کنفرانس های وب با کیفیت بسیار بالا است. این بدان معناست که تا زمانی که اینترنت کاربر سریع است، تماس ها با کیفیت صوتی و تصویری عالی انجام می شود.
تطبیق پذیر (Adaptive)
در WebRTC کیفیت تصویر و صوت به صورت خود کار با سرعت اینترنت شما افزایش و کاهش پیدا میکند و این مورد توسط webRTC تشخیص داده میشود. درضمن نگاوید هم از قابلیت Adaptive BitRate پشتیبانی میکند.
استفاده در کنار سایر تکنولوژی ها
یکی دیگر از مزایای WebRTC قابلیت همکاری با سایر فناوری های ارتباطی از جمله VoIP و ویدئو است. این بدان معناست که WebRTC می تواند با برنامه هایی که از سایر فناوری های ارتباطی مبتنی بر اینترنت استفاده می کنند، با موفقیت ارتباط برقرار کند.
webRTC در حال توسعه است
اگرچه WebRTC یک فناوری برای ایجاد و طراحی پلتفرم های کنفرانس ویدیویی است و البته که واقعا قابل اعتماد است، اما هنوز به شکل نهایی خود نرسیده است. WebRTC احتمالاً به توسعه خود ادامه خواهد داد تا عملکرد فعلی خود را بهبود بخشد و به طور بالقوه برای انواع مختلف استریمینیگ مورد توجه قرار بگیرد.
نتیجه گیری
WebRTC یکی از مهمترین بخشهای HTML5 است که میتواند شیوهی استفاده از اینترنت و وباپلیکیشنها را متحول کند. سادگی استفاده و قابلیتهای بیشتر چیزی است که این روزها نسبت به ۱۰ سال پیش شاهد هستیم و شاید ۱۰ سال بعد هم وضعیت با امروز ما قابل قیاس نباشد.
اگر تمایل دارید که کار با API های WebRTC را یاد بگیرید میتونید توی گوگل آموزش WebRTC را ب هصورت انگلیسی سرچ کنید که البته پیشنهاد میکنیم که از یوتیوب و یا از سایت tutorialspoint آموزش خود را شروع کنید.