ایونت مارکتینگ (بازاریابی رویدادی) چیست ؟ انواع، کاربرد و مزایا
ایونت مارکتینگ یا بازاریابی رویداد (Event Marketing) یک استراتژی تبلیغاتی است که مدیران کسب و کار برای توسعه برند و تعامل با مخاطبان خود از آن استفاده میکنند. این کار با شرکت کردن یا برگزاری رویدادها و گردهماییهای مختلف انجام میشود. از معروفترین رویدادهایی که میتوان به آن اشاره کرد، ایونتهای متنوعی است که شرکت اپل برای رونمایی از محصولات جدید خود برگزار میکند که در سرتاسر جهان پخش میشود. انجام این مراسمات دلایل و اهداف دیگری نیز دارد و میتواند اتفاقات گوناگونی در آنها رخ دهد. در این مقاله از نگاوید به بررسی کامل این دلایل و بطور کامل مفهوم، مزایا و چگونگی برگزاری ایونت مارکتینگ خواهیم پرداخت.
انواع ایونت مارکتینگ
رویدادهای تبلیغاتی میتوانند انواع مختلفی داشته باشند و به دو صورت حضوری یا آنلاین برگزار شوند: در ایونتهای حضوری با اینکه هزینه برگزاری آن بالاتر بوده و محدویت جغرافیایی برای شرکتکنندگان وجود دارد، با این حال میتواند تجربهای ملموستر و تعامل بهتری با مشتریان بسازد و حتی تأثیرگذاری آن بیشتر باشد. از طرفی ایونتهای آنلاین در دسترس همگان در سرتاسر جهان بوده و هزینه کمتری نیاز دارد. در ادامه رایجترین اشکال این ایونتها را بررسی خواهیم کرد:
- نمایشگاه: نمایشگاهها میتوانند بصورت مجازی یا حضوری برگزار شوند و معمولاً در آنها معرفی و رونمایی از محصولات و خدمات جدید صورت میگیرد و میتواند جذب مخاطب کرده و آگاهی از برند را افزایش دهد. از آنجایی که نمایشگاهها معمولاً به صورت مشترک با دیگر کسب و کارها برگزار میشوند، میتوانند فرصتی برای مشاهده و تحلیل رقبا نیز باشند.
- کنفرانس و همایش: این دو نوع رویداد بیشتر به منظور تبادل اطلاعات و محتوای آموزشی، تعامل با مخاطبان و شبکهسازی برقرار شده و در آنها اطلاعات مفید و جدید از محصولات و خدمات ارائه میشود. همانند نمایشگاه، این مراسم هم میتواند به صورت حضوری یا آنلاین برگزار شود.
- کارگاه آموزشی: ورکشاپها فضاهای آموزشی و تعاملی هستند و فرصتی سودمند برای ارتباط با مخاطبان، یادگیری عملی و بهبود مهارتهایشان به شمار میرود. در این کارگاهها معمولاً شرکت کنندگان با یکدیگر و زیر نظر مربی، در پروژهای همکاری میکنند که این کار میتواند علاوه بر درگیر کردن مخاطب، راهی برای تبلیغ و ایجاد تصویر مثبت از برند باشد.
- مهمانی و گردهمایی: قرارهای کاری، جشنها و مهمانیهای رسمی گونهای دیگر از ایونت مارکتینگ به شمار میرود که میتواند به شبکهسازی و ایجاد ارتباطات حرفهای منجر شده و فرصتهای فروش را گسترش دهند. این نشستها میتواند بصورت VIP برگزار شده و در آن خریداران اصلی و مشتریان بزرگ، اسپانسران و حامیان مالی یا متخصصان شرکت دارند.
- وبینار: نوع رایج ایونتهای مجازی، وبینار میباشد که از طریق پلتفرمهای آنلاین قابل راهاندازی است و میتواند برای کسب و کارهای کوچک و متوسط با بودجه محدود، مناسب باشد. در این نوع سمینار نیز امکان تعامل زنده و مشاهده محصولات و خدمات وجود دارد و همه افراد بدون محدویت جغرافیایی میتوانند در آن شرکت کنند.
نکته: ایونتها میتوانند از چند ساعت تا چند روز ادامه پیدا کنند.
کاربرد و مزایای ایونت مارکتینگ
- تعامل با مخاطبان و تست محصولات: برگزاری ایونت مخصوصاً به صورت حضوری، امکان تعامل مستقیم با مشتریان فعلی و مخاطبان دیگر را ایجاد میکند. در نتیجه میتوان در این رویدادها بازخوردها، انتقادات و پیشنهادات مشتریان را دریافت کرده و از نقاط ضعف و قوت استراتژیها آگاه شد. از طرفی چون در این ایونتها امکان تست و تجربه کردن محصولات و خدمات توسط مشتریان وجود دارد، افراد مسئول میتوانند به نکات مثبت و منفی آنها پی برده و اصلاحات لازم را انجام دهند.
- جذب مشتری: ایونت مارکتینگ یکی از راههای مؤثر برای ایجاد لید محسوب میشود: با ایجاد تعامل بیشتر، تجربه شخصی سازی شده و به یاد ماندنی و معرفی مزایای خدمات و محصولات، میتواند مشتریان بالقوه را به مشتریان بالفعل تبدیل کند. هدف نهایی شناساندن برند به افراد جدید و افزایش میزان وفاداری مشتریان میباشد.
- افزایش آگاهی از برند: با استفاده از ایونت مارکتینگ، مخاطب از محصولات و خدمات یک کسب و کار آگاه شده و هر تجربه منحصربه فردتری داشته باشد، همانقدر تصویر برند در ذهن او بهتر و ماندگارتر خواهد بود. از این استراتژی برای معرفی و شناساندن برند به مردم استفاده شده و میتواند در اثرگذاری کمپینهای تبلیغاتی دیگر کسب و کارها، اثرگذار باشد.
- معرفی محصولات و خدمات: از اهداف اصلی برگزاری رویدادهای تبلیغاتی، معرفی محصولات و خدمات یک برند به مشتریان و سایر همکاران است. پرده برداری از جدیدترین نوآوریها و خلاقیتهای برند در مراسمی چون افتتاحیهها، از رایجترین روشها برای جلب توجه رسانه و مخاطبان میباشد.
- شبکه سازی و جذب اسپانسر: شرکتکنندگان اینگونه مراسمها، معمولاً علاوه بر مشتریان فعلی و مشتریان احتمالی، سایر مدیران کسب و کارها و افراد مهم باشد که همین امر میتواند به ساخت و تقویت ارتباطات تجاری و یافتن سرمایهگذاران بیانجامد.
اصول برگزاری و تکنیک های ایونت مارکتینگ
اما مدیران کسب و کار چگونه ایونتهای تأثیرگذار و اصولی برگزار میکنند ؟ بیایید ببینیم برای اینکه به هدف خود رسیده و برند خود را توسعه دهیم، رعایت چه نکاتی الزامی است.
- تشخیص نیاز و تعیین هدف: بعنوان مدیر یا مسئول در یک سیستم تجاری، باید مشخص کنید هدف از برپایی رویداد مورد نظر چیست؟ کدام جنبه از مسیر تجارت نیاز به اصلاح یا تقویت دارد؟ فروش بیشتر؟ نیاز به اسپانسر؟ نیاز به دیده شدن برند ؟
- مخاطبان هدف: در نهایت یکی از اهداف کسب و کارها برای انجام این کار، جلب توجه و رضایت مشتریان فعلی و تحت تأثیر قرار دادن مشتریان بالقوه میباشد. باید مشخص کنید که مخاطبان هدف شما مردم عادی هستند یا سازمانها و شرکت٬ها؟ آنها چه ترجیحات و نیازهایی دارند؟ سعی کنید تجربههایی شخصی سازی شده و ویژه ارائه دهید تا مشتریان جدید پیدا کرده و رضایت مشتریان فعلی نیز حفظ شود. در نتیجه باید به خوبی پرسونا و سفر خرید مشتریان خود را بشناسید.
- انتخاب نوع ایونت، زمان و مکان مناسب: بعد از اینکه هدف از برگزاری رویداد و مخاطبان آن را تعیین کردید، با در نظر گرفتن میزان بودجه، باید نوع و مکان ایونت و میزان گستردگی آنرا انتخاب کنید و برنامه ریزی لازم را انجام دهید؛ اقداماتی از قبیل انتخاب زمانی که بیشترین بهره را داشته باشد، نوع فعالیتهایی که باید انجام شود، مکانی که متناسب نوع ایونت و اتفاقهای آن باشد، اگر یک رویداد مجازی است باید نرمافزارهای مناسب اینکار انتخاب و آماده شوند و …
- پروموت رویداد: بعد از آماده سازی و برنامه ریزی، نوبت به اطلاع رسانی زمان و مکان ایونت میرسد. بررسی کنید مخاطبان شما بیشتر در کدام شبکههای اجتماعی فعالیت دارند یا چگونه میتوان به آنها دسترسی داشت؟ از روشهای مختلف تبلیغات و بازاریابی برای انتشار اخبار رویداد آتی استفاده کنید.
- جمع آوری اطلاعات و بازخوردها: پس از اتمام رویداد، باید از اطلاعات و بازخوردهای جمعآوری شده استفاده کنید تا محصولات و خدمات خود را بهبود بخشیده یا تغییر دهید. با ارزیابی دادههای به دست آمده مشخص میشود که تا چه حد در رسیدن به هدف خود از برگزاری ایونت موفق بودهاید.
- به شرکت کنندگان محصولات و خدمات رایگان هدیه دهید.
- تنها به سخنرانی شفاهی اکتفا نکرده و از ابزارهایی مانند بروشور برای معرفی برند و محصولات خود استفاده کنید.
- برای افراد شرکت کننده، تخفیفات یا پاداشهای نقدی در نظر بگیرید.
- از پذیرایی غافل نشوید!
- برای رویدادهای حضوری هم لایو استریم داشته باشید.
- در ایونت خود مسابقات با جوایز برگزار کنید.
- علاوه بر بازاریابی دیجیتال، اگر میتوانید از افراد مشهور برای تبلیغ ایونت خود استفاده کنید.
نقش (ایونت مارکتر) بازاریاب رویداد چیست ؟
یک مدیر بازاریابی رویداد، فرآیند کامل یک رویداد از جمله مرحله برنامه ریزی، اجرای خود رویداد واقعی و ارزیابی پس از رویداد را مدیریت می کند. عملکردهای عملیاتی و اداری را برای اطمینان از ارائه کارآمد رویداد مدیریت می کند.
چرا به بازاریابی رویداد نیاز داریم ؟
بازاریابی رویداد به دلایل مختلفی برای استراتژی یک برند موفق و حیاتی است. این امر بیشتر روی آگاهی از برند تأثیر می گذارد. ایجاد رویدادها در استراتژی خود به شما کمک می کند تا مشتریان را به روشی خلاقانه، شخصی و همه جانبه درگیر کنید و از طریق خاطرات ارزشمند با آنها ارتباط برقرار کنید.
آینده بازاریابی رویداد به چه سمتی میرود
آینده بازاریابی رویدادی در ترکیب تجربیات حضوری و مجازی نهفته است. رویدادهای ترکیبی بهترین های هر دو جهان را ارائه میدهند و به برندها اجازه میدهند تا به مخاطبان بیشتری دست یابند و در عین حال ارتباط انسانی را که در ایجاد روابط بسیار ضروری است، حفظ کنند.
چگونه در بازاریابی رویداد موفق شویم ؟
- مخاطب خود را بشناسید.
اهداف روشنی داشته باشید.
نیازهای کارکنان را در نظر بگیرید.
پلن مناسبی برای برنامه ریزی و اجرای آن داشته باشید. - کالا های خود را به درستی طراحی کنید.
تولید محتوا در رسانه های اجتماعی را به صورت مستمر انجام دهید.
نتیجه گیری
در این مقاله از نگاوید، برگزاری رویدادها و مراسمهای مخصوص برند شما، میتواند نقش پررنگی در موفقیت کسب و کارتان ایفا کند. با در نظر گرفتن نکاتی که پیشتر به آنها اشاره کردیم، میتوانید تجربه منحصربه فردی برای مخاطبان رقم زده و سرنخها را به مشتری دائمی تبدیل کنید. هرچه قدرت نمایش محصولات و خدمات و تعامل شما با مشتریان بیشتر باشد، احتمال توسعه و رونق کسب و کارتان از طریق استراتژی ایونت مارکتینگ بیشتر است.
اگر بتوانید اصول برگزاری این مراسمات را رعایت کنید و اطلاعات به دست آمده از آنها را به خوبی تحلیل کنید، میتوانید از استراتژی ایونت مارکتینگ برای رشد و برندسازی استفاده کنید. در آخر یادتان باشد که برای ترغیب مخاطبان به شرکت در گردهماییهای بعدی، اتفاقات و لحظات برگزیده مراسم قبل را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید!