تکنولوژی DRM چیست و چگونه از محتوای شما مراقبت میکند
امروز دراین مقاله با یکی از مبحث های داغ درحوزه رسانه های دیجیتال همراه شما هستیم و درمورد فناوری DRM و مفهوم آن صحبت خواهیم کرد. شاید اسم این تکنولوژی به گوش شما خورده باشه ولی برایتان سوال باشه که DRM چیست و چه کاربردی دارد. احتمالا قبلا تر هم اگر در گوگل سرچ کرده باشید مقاله های متفاوتی را مطالعه کرده اید.
ولی یکی از دلایلی که تصمیم گرفتیم که در این مورد یک مقاله داشته باشیم این هست که شاید مقاله های قبلی جامع نباشند و البته خیلی از وب سایت ها این مفهوم را به درستی و شفاف بیان کرده اند به همین دلیل شاهد این هستیم که افرار فعال در این حوزه از تکنولوژی DRM یک تعریف اشتباه در ذهن خود دارند.
تا انتهای این مقاله با نگاوید همراه باشید تا با این مفهوم آشنا شویم مزایا ، معایب و نحوه استفاده آن را توضیح دهیم.
DRM چیست (مدیریت حقوق دیجیتال)
ِDRM مخفف شده عبارت (Digital rights management) به مجموعه راهکارهای گفته می شود که از نسخه برداری غیر قانونی محتوا و رسانه های دیجیتال (DMCA) جلوگیری می کند. دقت کنید DRM فقط به انجام یک کارخاص تلقی نمی شود بلکه استفاده از مجموعه تکنولوژی هایی است برای رعایت حق کپی رایت و و جلوگیری از نسخه برداری محتوا شما است. به لطف این تکنولوژی ناشران و تولید کنندگان محتوا می توانند کاربران خود را مدیریت کنند.
با تمامی این که می توان گفت که تکنولوزی DRM بیشتر برای جلوگیری از نشر و خرید فروش غیرمجاز از محصولات چندرسانه ای مورد استفاده قرار می گیرد. اگر بخواهیمم ِDRM را به بخش های متفاوتی تقسیم کنیم باید بگیم که فناوری DRM به دو بخش اصلی رمز نگاری ( Encryption ) محدودیت دسترسی ( Aceess Control) تقسیم می شود. که بخش دوم مسئول این هست که نظارت کند شخصی که در حال استفاده از یک محصول دیجیتال است مالک آن محصول است.
اولین و بزرگترین استفاده کنندگان تکنولوژی DRM پلتفرم های استریم ویدیو و موسیقی مانند Spotify SoundCloud و یا Netflix هستند.
این تکنولوژی طرفداران و مخالفان خاص خود را دارد ولی در کل باید به این موضوع اشاره کنیم که طبیعی است که کاربران و خریداران محتوا های چند رسانه ای با این موضوع مخالفت کنند چون یک محدودیتی برای محتوایی که خریداری کرده اند اعمال شده است ولی از طرفی تولید کنندگان به کمک تکنولوژی ِDRM جلوی تکثیر غیر قانونی محصولات خود را بگیرند. و سود واقعی خود را داشته باشند.
البته قوانین DRM هم دارای سطح های متفاوتی است که بسته به نوع کسب و شما می تواند تغییر کند.
راهکار هایی برای ایجاد DRM
اگر قسمت اول مقاله دقت کرده باشید گفتیم که DRM مجموعه ای از کارها هست که برای جلوگیری از نشر غیر قانونی محتوا شما انجام می شود.
برخی از فرآیند های ساده شامل موارد زیر می شود:
- محدودیت دسترسی روی کاربران خود اعمال کنید
- کاربران را از عکس برداری و فیلم برداری از محتوا منع کنید
- از چاپ و یا دانلود محتوای ود جلوگیری کنید
- یک تاریخ انقضا برای محتوا خود در نظر بگیرید
- دسترسی محتوای خود را به یک سری IP خاص و یا دستگاه های مخصوص محدود کنید
- روی محتوای خود واترمارک حک کنید
- احراز هویت دو مرحله ای داشته باشید
- برای دسترسی به محتوای خود رمز عبور مخصوص مشخص کنید
- و…..
پیشنهاد میکنیم که این مقاله رو هم بخوانید
کدوم کمپانی های بزرگ از DRM استفاده میکنند
کمپانی های بزرگ دنیا از فناوری DRM برای حفظ قوانین حقوق دیجیتال و جلوگیری از تکثیر غیرقانونی استفاده میکنند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم که ممکن است حتی به آنها برخورد کرده باشید. هدف از گفتن این مثال ها این است که شما ساز و کار ین فناوری را متوجه شوید و ببینید کدام یک مناسب کسب و کار شما است.
Apple : کمپانی Apple یکی از طرفدار های پر و پا قرص این تکنولوژی است و از DRM در پلتفرم itunes استفاده میکند.به عنوان مثال یک آهنگ که خریداری می شود, مجوز پخش در سایر دستگاه هارا نداردو همزمان فقط یک نفر می تواند به این فایل دسترسی داشته باشدو همچنین فایل دانلود شده شامل یک سری اطلاعات اضافه (Meta data) هست که حاوی اسم خریدار و فاکتور آنهاست که از پخش آنها جلوگیری کند.
البته Apple از تکنولوژی DRM مخصوص به خود به اسم FairPlay استفاده میکند.
Spotify : اسپوتیفای به عنوان یه پلتفرم محبوب استریم موسیقی از DRM برای حفظ قوانین کپی رایت و همچنین جلوگیری از نشر محتوای premium استفاده میکند.
Microsoft :حتما شما هم از برنامه های داخل microsoft store استفاده کرده اید و یا از محصولاتی که مایکروسافت توسعه داده است استفاده می کنید مثل ویندوز و یا آفیس تمامی این محصولات دارای لایسنس هستند و به کمک یک کلید key فعال می شوند و فقط روی همون سیستم قابل اجراهستند.
که البته مایروسافت هم از DRM مخصوص به خود به اسم PlayReady استفاده میکند.
شرکت های بازی سازی :این کمپانی هااز فناوری DRM برای محدود سازی محتوای خود استفاده میکنند. قوانین DRM برای بازی های کامپیوتری به روش های متفاوتی اجرا می شود. اولین نمونه قوانین DRM روی بازی police quest اعمال شد و به این شکل بود که در هنگام نصب بازی از کاربر یک سری کد درخواست میشد که سیستم از این که این نسخه خریداری شده است اطمینان حاصل پیدا کند.
البته این نوع محافظت امروزه استفاده نمی شود و اکثر نرم افزار ها از فعال سازی آنلاین استفاده میکنند.
تکنیک های مختلف DRM
تکنیک های متفاوتی برای نظارت بر حقوق دیجیتال و DRM وجود دارد که در ادامه حالت های مختلف آن را شرح میدهیم البته استفاده از هرنوع اینها با توجه به هدف کسب و کار شما متفاوت خواهد بود.
Product key
در این روش DRM به شکلی است که هر محصول دارای یک کد یکتا هست یعنی زمانی که یک محصول تولید می شود شرکت سازنده یک سری کد هم با استفاده از الگوریتم های مخصوص به خود تولید میکند و از این کد برای نرم افزار قابل درک است. البته این حالت یک مشکل امنیتی دارد اون هم این هست که در صورتی که یکی از این کلید ها لو برود تمامی نرم افزار ها میتوانند توسط این کد فعال سازی شوند.
که البته امروزه از این حالت استفاده نمی شود و امروزه ملاک تولید این کد ها سخت افزار ماشین هست که البته باز هم با نرم افزار های تولید keygen این مورد هم قابل دور زدن است.
Always Drm
در این حالت شما به یک ارتباط زنده (Live Connection) با سرور های منتشر کننده محتوا و یا بازی داشته باشید به این صورت که تا زمانی که شما در حال مشاهده بازی ویا استفاده از محصول هستیدباید به این سرور ها متصل باشیدو این سرور ها اصالت محصول دیجیتال شما را تایید کنند.
Software tampering
در این روش به کمک علم نرم افزار و الگوریتم های متفاوت رمزنگاری هایی بر روی محتوا و رسانه شما انجام می شود که از نشر غیرقانونی محتوای شما جلوگیری شود. تکنولوژی توسعه دادهشده توسط شرکت اتریشی دنوو با استفاده از رمزنگاری ۶۴ بیتی و اختصاص کلید رمزنگاری یکتا به سختافزار هر کاربر، کرک کردن بازیهای ویدئویی جدید را بسیار پیچیده کرده است.
Hardware based DRM
در این روش از همان اول کار محصول را طوری طراحی میکنند که فقط بر روی یک سخت افزار خاص اجرا شود به عنوان مثال DVD هایی که قبلا تولید می شدند از این نوع بودند که در همه سخت افزار ها اجرا نمی شدند.
مزایای تکنولوژی DRM
رعایت حقوق دیجیتال : بسیاری از کاربران هستند که به حقوق کپی رایت اهمیت نمیدهند و این میتوان برای ناشران محتوا زیان ده باشد به کمک تکنولوژی DRM این مورد قابل جلوگیری است.
تضمین مالکیت : DRM برای کمک به تولید کنندگان محتوا برای محافظت از آثارشان بسیار مهم است. آنها می توانند از فناوری استفاده کنند تا مالکیت محتوای خود را حفظ کنند و از تغییر یا تغییر نام آن به عنوان اثر خود توسط دیگران جلوگیری کنند. این برای دانشمندانی که می خواهند از یافته ها و اختراعات خود محافظت کنند نیز مفید است.
سود واقعی : تولید محتوا، فیلمبرداری، و تدوین فیلم ها و ویدیوهای دیگر برای سازندگان هزینه دارد به این امید که محتوای خود را به بهترین شکل بفروشند. اگر آن محتوا بدون رضایت آنها فاش شود یا به اشتراک گذاشته شود، ممکن است پول خود را از دست بدهند و یا حتی ضرر کنند. DRM به سازندگان محتوا این امکان را میدهد تا اطمینان حاصل کنند که فقط کاربران پولی میتوانند به ویدیوهایشان دسترسی داشته باشند.
دسترسی به محتوای متناسب : DRM محتوا را به مخاطبان خاص محدود می کند. برای مثال، محتوایی که برای افراد بالای 18 سال در نظر گرفته شده است، محدود به بزرگسالانی خواهد بود که میتوانند سن خود را تأیید کنند.
حریم خصوصی فایل : DRM به سازمان ها کمک می کند تا فایل های حساس خود را ایمن کنند و از خصوصی بودن آنها اطمینان حاصل کنند. این امر از دسترسی یا خواندن اطلاعات محرمانه یا حساس توسط کاربران غیرمجاز جلوگیری می کند.
با تمام محاسن و معایب DRM، صاحبنظران معتقدند که اعمال محدودیتهای دسترسی در فضای آزادی مانند اینترنت، که هدف اصلی میثاق آن ایجاد فضایی دور از محدودیت برای همه است، منجربه کم و محدود شدن خلاقیت کاربران میشود.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم مفهوم و کلیت DRM را به شما توضیح دهیم البته به روشی که هم به صورت علمی با آن آشنا شوید و هم این که متوجه شوید کسب و کار های متفاوت چگونه از DRM برای حفظ محتوای premium خود استفاده میکنند. در نهایت ما دوست داریم که از مخاطبان خود بشنویم نظر شما در مورد DRM چیست آیا شما موافق این فناوری هستید… برای ما کامنت کنید.
اگر این مقاله براتون مفید بوده حتما به اشتراک بذارید و البته نظرات شما برای ما به شدت ارزشمند هست و اگر در مورد تهیه سرویس استریم و میزبانی ویدیو نیاز به مشاوره داشتید میتوانید با ما در ارتباط باشید ما در نگاوید به عنوان سرویس ویدیو از DRM های متفاوتی برای محافظت از محتوای شما استفاده میکنیم.