شبکه توزیع محتوا یا CDN چیست و چه کاربردی دارد
در عصر دیجیتال امروزی عملکرد و تجربه کاربری وب سایت و اپلیکیشن ها برای موفقیت کسب و کار های آنلاین از اهمیت بالایی برخوردا هستند. سرعت کند بارگذاری (Slow Loading)، تاخیر زیاد برای دسترسی به محتوا (latency) و موارد این چنینی میتوان تاثیر منفی بر روی تعامل کاربر داشته باشد و در نتیجه منجر به از دست دادن مخاطب و کاهش درآمد و خدمات شود. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که شبکه توزیع محتوا یا CDN چیست و چطور اینگونه مشکلات میتواند توسط این فناوری حل شود. تکنولوژی که بسیاری از صاحبان تکنولوژی مانند Netflix , Youtube , Instagram , Facebook و … از آن استفاده میکنند.
در ضمن قرار نیست خیلی توضیحات طولانی در مورد این مورد داشته باشیم، سعی کرده ایم که کوتاه و هدفمند برای شما شرح دهیم که CDN چیست و چگونه کار میکند. با نگاوید همراه باشید.
شبکه توزیع محتوا یا CDN چیست ؟
به طور کلی میتوان گفت که cdn مخفف Content Delivery Network یا Content Distribution Network (CDN) که شبکه ای توزیع شده از سرور ها میباشد که به طور مستقیم با یک دیگر در تعامل هستند تا محتوای مورد نظر که میتواند شامل (عکس، ویدیو، وب سایت) در کوتاه ترین زمان ممکن به دست کاربر برساند. میتوان گفت از ساختار cdn جهت بهبود تجربه کاربری همراه با کاهش تاخیر در زمان ارسال محتوا و افزایش عملکرد وب سایت ها و برنامه ها و سایر محتوای دیجیتال استفاده می شود.
با استفاده از CDN، اطلاعات مورد نیاز کاربران برای دسترسی به یک وب سایت به صورت همزمان از سرورهای نزدیکتر به آنها، به دست آمده و باعث کاهش زمان لود صفحه و افزایش سرعت دسترسی به محتوا میشود. علاوه بر این، استفاده از CDN باعث کاهش هزینههای پهنای باند و بار سرور میشود.
شبکه توزیع محتوا در واقع یک سیستم توزیع محتوای اینترنتی است که با استفاده از گسترش شبکهی سرورهای خود به صورت جهانی، به بالاترین سطح قابل تصور از دسترسی به محتوای وب برای کاربران سراسر جهان ارائه میدهد. با سرویسدهی از طریق شبکهی CDN، فایلهای ویدئویی، صوتی، تصویری، فایلهای متنی و سایر منابع مولتیمدیا توسط سرورهای اختصاصی شبکه توزیع محتوا پخش میشوند.
در واقع CDN به شرکتها و سازمانها کمک میکند که بتوانند حجم بالایی از ترافیک را به صورت همزمان پردازش کنند و در عین حال به کاربران خود سرعت دسترسی به محتوا را بالا ببرند. با استفاده از CDN، مسیر جهانی برای انتقال اطلاعات به صورت بهینهتر مدیریت میشود و سرورهایی که به نزدیکی کاربر هستند، درخواست کاربر را پاسخ میدهند.
به طور خلاصه، شبکه توزیع محتوا (CDN) به شرکتها کمک میکند تا بتوانند محتوای وب سایت خود را به سرعت و با کیفیتی بهتر به کاربران سراسر جهان ارائه دهند.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را حتما مطالعه کنید : پروتکل HLS چیست و HLS Streaming چگونه کار می کند
CDN چگونه کار می کند ؟
زمانی که از CDN استفاده میکنیم فرآیند بدین صورت است که در خواست کاربر به جای این که به سرور اصلی (Origin Server ) ارسال شود به نزدیک ترین سرور از لحاظ جغرافیایی ارسال و پاسخ را دریافت میکند. در این میان زمان دستیابی به محتوای درخواست شده بسیار کاهش پیدا میکند.این پروسه باعث افزایش سرعت دسترسی و بهبود تجربه کاربری خواهد شد که در کسب و کار های بزرگی که مخاطبین جهانی دارند بسیار کاربردی و حائز اهمیت است.
مزایای CDN برای کسب و کار ها
راه اندازی و پیاده سازی CDN تقریبا کار پیچیده و هزینه بری است ولی در این بین میتوان گفت مزایای بسیاری هم دارد ولی تمامی این ها بسته به نوع فعالیت دیجیتال شما والبته مخاطبین شما بستگی دارد.
CDN یا شبکه توزیع محتوا، یک راه حل مؤثر برای بهبود عملکرد و سرعت وبسایت های کسب و کار است. این شبکه به طور خلاصه شامل سرورهای قرار داده شده در نقاط مختلف جهان است، که از طریق آن میتوان محتوای وبسایت را به صورت موثری به کاربران در سراسر جهان ارائه کرد. در ادامه به برخی از مزایای استفاده از CDN برای کسب و کار ها پرداخته شده است:
- بهبود سرعت بارگیری وبسایت: با استفاده از CDN، محتوای وبسایت به سرعت بارگیری میشود، چون محتوای وبسایت بر روی سرورهای نزدیکتر به کاربران قرار داده میشود.
- کاهش بار سرور اصلی: با استفاده از CDN، بار سرور اصلی وبسایت کاهش مییابد و سرور اصلی تنها برای ارسال درخواستهای لازم به سرورهای CDN استفاده میشود. این باعث کاهش هزینه ها و بهبود عملکرد سرور اصلی میشود.
- حفاظت از وبسایت در برابر حملات DDoS: CDN میتواند به عنوان یک لایه اضافی از حفاظت در برابر حملات DDoS عمل کند و با کاهش بار سرور اصلی، از وبسایت شما در برابر حملات DDoS محافظت کند.
- بهبود تجربه کاربری: با بهبود سرعت وبسایت، تجربه کاربری نیز بهبود مییابد و کاربران به راحتی میتوانند با وبسایت شما تعامل داشته باشند، که این بازدهی و سودآوری بیشتری برای کسب و کار شما به دنبال دارد.
- پشتیبانی از محتوای ویدئویی و تصویری: اگر کسب و کار شما از محتوای ویدئویی و تصویری برای جذب کاربران استفاده میکند، CDN میتواند به طور مؤثری در ارائه این محتوا به کاربران در سراسر جهان کمک کند و این باعث بهبود تجربه کاربری و افزایش بازدهی شما میشود.
بهبود زمان بارگذاری وبسایت و برنامه ها
با داشتن شبکه ای از سرور ها که با یک دیگر سینک شده اند، بازدیدکنندگان زمان بارگذاری سریعتری را تجربه میکنند زیرا به عنوان مثال نیازی نیست محتوای درخواستی آنها که از قاره آمریکا درخواست کرده اند از سرور ایران پاسخ داده شود.
به جای این کار درخواست آنها به نزدیک ترین سرور واقع شده در قاره آمریکا ارسال و پاسخ را دریافت میکنند. و از طرفی از آنجایی که بازدیدکنندگان تمایل بیشتری به کلیک کردن و رفتن به سایت دیگر تا بارگذاری آهسته محتوا دارند، یک CDN می تواند نرخ پرش (BounceRate) وب سایت شما را کاهش دهد و مدت زمانی را که افراد در سایت می گذرانند افزایش دهد.
به عبارت دیگر، کسب و کاری برنده است که بتواند مخاطبین بیشتری را در وب سایت خود نگه دارد.
کاهش هزینه های پهنای باند (Bandwith Cost)
از طریق کش و سایر بهینهسازیها، CDN ها میتوانند مقدار دادههایی را که یک سرور مبدا باید ارائه کند، کاهش دهند، در نتیجه هزینههای میزبانی را برای صاحبان وبسایت کاهش میدهند.
افزایش دسترسی پذیری و اطمینان (Redundancy)
حجم زیاد ترافیک یا خرابی های سخت افزاری می تواند عملکرد عادی وب سایت را مختل کند. به لطف ماهیت توزیع شده در ساختار CDN ، یک CDN می تواند ترافیک بیشتری را مدیریت کند و البته در صورت خرابی های سخت افزاری که جزو جدانشدنی از قطعات الکترونیکی است پایداری شبکه شما را حفظ میکند.
افزایش امنیت (Improve Security)
CDN ممکن است با ارائه کاهش DDoS، بهبود گواهینامه های امنیتی و سایر بهینه سازی ها، امنیت را بهبود بخشد.
شاید این امر در اول راه و یا برای کسب و کار های آنلاینی که خیلی بزرگ نشده اند مهم نباشد ولی پس از مدتی که تجارت شما بزرگ شود شک نداشته باشید که موارد امنیتی به بزرگترین و البته مهم ترین دغدغه های شما تبدیل خواهد شد. در نهایت میتوان در پاسخ به این مورد که CDN چیست گفت : CDN شبکه ای از سرورها می باشد که با هم کار می کنند تا محتوای دیجیتال را در کوتاه ترین زمان و مسیر به دست کاربران (EndUser) برسانند.
میتوان گفت پیاده سازی CDN یک امر پیچیده و زمان بری است به طور کلی شما نیازمند تعدادی سرور در نقاط مختلف جهان هستید و باید آنها را بر اساس استراتژی کسب و کار خود یکپارچه کنید و در این میان باید مواردی مانند امنیت , نسخه پشتیبان , تقسیم بار و …. را مد نظر داشته باشید تا بتوانید یک شبکه پایدار را در سطح جهانی راه اندازی کنید.
با توجه به این که پلتفرم های استریم ویدیو مانند دارای مخاطب های جهانی هستند دارای این فناوری هستند که محتوای ویدیویی را در کوتاه ترین زمان ممکن به دست مخاطبین برسانند.
در کل داشتن CDN مزایای بسیاری برای کسب و کار های آنلاین دارد از جمله بهبود عملکرد وب سایت، افزایش در دسترس بودن، کاهش تاخیر، مقیاس پذیری و امنیت را ارائه می دهند. اگر وبسایت یا برنامهای دارید که به مخاطبان جهانی خدمات میدهد، استفاده از CDN میتواند به شما کمک کند محتوا را سریعتر و قابل اطمینانتر ارائه دهید.