Constant Bitrate در مقابل Variable Bitrate
شاید تا به حال اسم CBR و یا VBR را شنیده باشید ولی مفهوم کلی آن را درک نکرده باشید البته این اصطلاحات در حوزه استریمینگ کمی تخصصی هستند ولی در این نوشته تلاش کرده ایم که مفهموم این دو مورد را به ساده ترین حالت ممکن شرح دهیم و توضیح دهیم که تفاوت CBR و VBR در چیست.با نگاوید همراه باشید.
در پشت صحنه یک پخش زنده (Live Stream) و یا استریم ویدیو اتفاقات زیادی می افتد. بسیاری از تکنولوژی ها در کنار یک دیگر قرار می گیرند تا در نهایت ویدیوهایی باکیفیت را به شما ارائه دهند. در این میان انکدر ها (Encoder) نقش بسیار مهمی در این فرآیند دارند.
سرویس های استریم ویدیو هنگام پیکربندی انکدر های خود انتخاب های زیادی دارند. و همچنین تنظیماتی که انتخاب میکنند, در نهایت بر روی کیفیت ویدیو و یا پادکست های آنها تاثیر بسیاری دارد.
به طور کلی دو نوع Encoding وجود دارید که سرویس های استریم و میزبانی ویدیو باید بین CBR یا (نرخ بیت ثابت) و یا VBR (نرخ بیت متغیر) یکی را انتخاب کنند ولی پیش از انتخاب مهم است که تفاوت این دو را با هم بدانیم.
در این پست، ما قصد داریم مقایسه ای عمیق از تفاوت CBR و VBR ارائه دهیم. پس از ارائه پیشینه ای در مورد هر یک از این فناوری ها، میتوانیم تشخصی دهیم که برای سناریو های متفاوت استریم ویدیو کدام از یک از این دو مورد را باید استفاده کنیم. در نهایت در یک بخش به صورت جمع بندی شده تفاوت این دو را خواهیم گفت.
بیت ریت چیست (Bitrate)
اگر بخوایم که توی یک جمله Bitrate رو توضیح بدیم باید بگیم که به مقدار اطلاعات و دیتایی که داخل یک ثانیه از یه رسانه دیجیتال قرار دارد میگیم بیت ریت که به طور معمول بر حسب کیلوبیت بر ثانیه (Kbps) اندازه گیری می شود، که این بیت ریت توی کیفیت فایل های صوتی و تصویری تاثیرگذار است.
در پخش آنلاین ویدئو، نرخ بیت ویدئو بر حسب کیلوبیت بر ثانیه بر ثانیه (Kbp) اندازه گیری می شود. نرخ بیت بر کیفیت ویدیو تأثیر می گذارد. همانطور که گفته شده بیت ریت ویدیو ها در کیفیت آنها نقش بسیار مهمی دارد به طور دیگر وقتی شما در حال استریم یک ویدیو با کیفیت HD هستید بیت ریت این ویدیو نسبت به یک ویدیو یا کیفیت 480 بیشتر است و در نتیجه شما ویدیو را با کیفیت بهتر مشاهده میکنید.
وقتی صحبت از استریم آنلاین ویدیو می شود، پخش کننده ها اغلب محتوای خود را با نرخ بیت چندگانه در دسترس قرار می دهند. به این جریان چند بیتی گفته می شود. این به بینندگان اجازه می دهد تا به نرخ بیتی که برای سرعت اینترنت آنها مناسب است دسترسی داشته باشند که به آنها امکان می دهد با کمترین میزان تاخیر، پرش و بافر به محتوای با بالاترین کیفیت دسترسی داشته باشند.
پلتفرم های استریم ویدیو معمولا محتوای مورد نظر را به کیفیت های متفاوت در اختیار کاربر قرار میدهند که به این عملا اصطلاحا (Multi Bitrate) گفته می شود.در واقع این کار به کاربران این اجازه را میدهد که کیفیت ویدیو خود را بر اساس پهنای باند اینترنت خود تغییر دهند که شاهد لگ و فریز شدن ویدیو نباشند و همواره به بالاترین کیفیت ممکن دسترسی داشته باشند.
در کنار این مورد فناوری تطبیق پذیری هوشمند نیز (Adaptive Bitrate) میتواند نقش مکمل را بازی کند.به کمک این فناوری کیفیت ویدیو شما به صورت خودکار مطابق با پهنای باند اینترنت شما تطبیق داده خواهد شد این فناوری تضمین میکند که همواره بهترین کیفیت ممکن برای کاربران شما در دسترس خواهد بود.
پیشنهاد میکنیم که این مقاله را از دست ندهید
انجام تنظیمات مربوط به CBR و VBR در مرحله انکدینگ ویدیو و یا فایل صوتی اتفاق می افتد. همانطور که گفته شد این دو جزو یکی از پرتکرار و همچنین محبوب ترین انواع انکدینگ محسوب می شوند. به همین دلیل اگر با نرم افزار های تدوین و یا ویرایش صدا کار کرده باشید این دو مورد زیاد به چشم شما خورده است.
Constant Bitrate (CBR)
نرخ بیت ثابت که معمولاً به اختصار “CBR” خوانده می شود، به انتقال داده ها با نرخ ثابت اشاره دارد. برای انکدینگ، این به یک انکدر اشاره دارد که داده ها را با بیت ریت ثابت خروجی می گیرد. درواقع یعنی به پیچیدگی فایل اهمیتی نمیدهد و CBR به این دلیل که ثابت می باشد می تواند یک کیفیت یک نواخت و یکپارچه را به ما ارائه دهد .
CBR در بسیاری از مواقع برای لایو استریم هاگزینه مناسبی به حساب می آِید و از آنجایی که مدت طولانی در صنعت استریم ویدیو استفاده شده است بسیاری از مواقع بهترین انتخاب برای خیلی از سرویس های ویدیو است.
در صورتی که قصد داریم از CBR برای انکدینگ استفاده کنید از آنجایی که نرخ بیت ریت آن ثابت است پیشنهاد میکنیم که مقدار آن را کمی بیشتر قرار دهید که اگر قسمتی از ویدیو شما از پیچیدگی های بیشتری برخوردار بود (رنگ بندی , فریم و…) انکدر شما بتواند از پس آن به خوبی برآید.
سازگاری CBR آن را برای موقعیت هایی که محتوای ویدیویی باید در لحظه کدگذاری شود، مناسب می کند. CBR برای ذخیره داده ها مناسب نیست. برای پخش زنده در زمان واقعی، CBR یک راه حل عالی است.
CBR برای مواقعی که قصد دارید در لحظه ویدیو خود را انکد کنید و در اختیار کاربران قرار دهید بهترین گزینه است ولی برای انکد و ذخیره فایل های ویدیویی گزینه مناسبی نیست.
Variable Bitrate (VBR)
نرخ بیت ریت متغیر که معمولاً به اختصار “VBR” خوانده می شود، به داده هایی اشاره دارد که با نرخ متغیر منتقل می شوند. در این حالت بخش هایی از داده ها بر اساس پیچیدگی آنها بسته بندی می شوند تا انتقال بهینه شود. انکدینگ در حالت VBR امکان پردازش با نرخ بیت بالاتر و انتقال فایل های بزرگتر را فراهم می کند.
در کل میتوان گفت یعنی هیچ بیت ریت ثابتی وجود ندارد و نرم افزار فشرده سازی بلافاصله تعیین می کند که چه بیتی را باید بر اساس داده های صوتی هنگام فشرده سازی استفاده کرد. درک ساده این است که میزان بیت آهنگ در زمانی که جزئیات غنی تر هستند در این زمان بیشتر و در سایر موارد کمتر خواهد بود ، به طوری که هم کیفیت صدا و هم اندازه در نظر گرفته می شوند.
به عنوان مثال: در ابتدای آهنگ ، شخصی به صورت انفرادی آواز می خواند و صدا نسبتاً ساده است ، ما برای توصیف صدا در عرض یک ثانیه از 64kb استفاده می کنیم. در اوج آهنگ ، همه با هم آواز می خوانند ، صدا پیچیده تر است ، ما برای توصیف یک ثانیه از 256 کیلوبایت استفاده می کنیم صدای درون گونه.
در ابتدا ، الگوریتم VBR کامل نبود. Lame الگوریتم VBR را بهینه سازی کرد تا آن را به بهترین حالت رمزگذاری برای MP3 تبدیل کند. این یک روش برای در نظر گرفتن اندازه پرونده با توجه به کیفیت و همچنین یک کد برنامه نویسی است که توسط افراد Guyi توصیه می شود.
مقایسه سریع تفاوت CBR و VBR
در اینجا یک مرور سریع از نرخ بیت ثابت CBR در مقابل نرخ بیت متغیر VBR آورده ایم، بنابراین می توانید ویژگی ها و تفاوت های برتر بین این دو روش رمزگذاری را مشاهده کنید.
میتوان گفت CBR برای لایو استریم ها و VBR برای ذخیره سازی ویدیو ها بهترین گزینه است.
CBR
- ایده آل برای لایو استریم
- فرقی به سختی و پیچیدگی ویدیو شما ندارد در نهایت بیت ریت خروجی یکسان خواهد بود
- قدیمی تر است و از این جهت در بسیاری از پلتفرم های مورد استفاده قرار گرفته است
- با بسیاری از پخش کننده ها سازگار است
VBR
- کیفیت استریم ویدیو ها در این حالت بیشتر است
- مناسب برای سناریو هایی که محدود به زمان نیست
- بر کیفیت ویدیو تأثیر منفی نمی گذارد
- به طور گسترده سازگار نیست
- بهترین گزینه برای رمزگذاری VOD
نتیجه گیری
شاید مقداری این مقاله تخصصی تر از نوشته های قبلی بود ولی دانستن این مفاهیم اولیه میتواند کمک شایانی به شما در تولید ویدیو های آینده بکند.
در این مقاله به صورت کامل توضیح دادیم که تفاوت CBR و VBR در چیست و همچنین متوه شدیم که CBR و VBR نقش های متفاوتی در پخش آنلاین ویدیو دارند از این روی مهم است که از گزینه مناسب برای استریم ویدیو های خود استفاده کنید. در بحث بین CBR و VBR برای ویدیوی شما، که کدام یک بهتر است ؟ باید بگیم که این مورد کاملا به نوع محتوای شما بستگی دارد.
نکته اصلی این است که CBR برای انکدینگ های حساس به زمان سازگارتر و قابل اعتمادتر است و VBR نتایج با کیفیت بالاتری تولید می کند. CBR بهترین گزینه برای پخش زنده است، در حالی که VBR بهترین گزینه برای ذخیره سازی ویدیو و سرویس استریم ویدیو یا VOD است.
اگر به دنبال راه اندازی یک سرویس ویدیو اختصاصی هستید میتوانید با ما در تماس باشید و از کارشناسان ما برای گرفتن بهترین راهکا ر برای کسب و کار خود کمک بگیرید و با یک کلیک پلتفرم ویدیو خود را راه ندازی کنید. ما در نگاوید سعی کرده ایم که دغدغه های ناشران محتوا را رفع کنیم و بستری را فراهم کنیم که بتوانید به راحتی ویدیو و پادکست های خود را میزبانی کنید.
خوشحالیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید و حتما نظر خود را برای ما کامنت کنید.