بهترین کدک صوتی برای استریم پادکست و ویدیو چیست؟
شاید صدا کمتر چیزی باشد که بهش توجه میکنیم و همه بیشتر به کیفیت تصویر و جلوه بصری توجه میکنیم ولی اگر قرار باشه که به یک پادکست گوش بدیم چطور ؟ . از این جهت در این مقاله به شما کدک های صوتی متفاوتی را معرفی خواهیم کرد که هنگامی که دارید فایل صوتی خودتون رو خروجی میگیرید یا Encode میکنید بدونید که بهترین کدک برای کار شما کدوم هست و از بهترین تنظیمات کدک صوتی استفاده می کنید. همچنین بهترین کدک را برای استریم پادکست ها و فایل های صوتی بهتون معرفی میکنیم.
اول راجع به کلیت کدک ها صحبت میکنیم و در انتها شما میتونید تصمیمی بگیرید که از چه تنظیماتی برای صدای ویدیو های آنلاین و یا استریم پادکست ها استفاده کنید. علاوه بر برخی از کدک های صوتی رایج، به بررسی دقیق کدک صوتی خواهیم پرداخت. همچنین در مورد تنظیمات صوتی دیگر از جمله میزان بیت ریت صدا، کانال ها و غیره صحبت خواهیم کرد.
فقط قبل از این که شروع کنیم چند تا نکته همون طور که توی مقاله های قبلی نگاوید گفتیم خیلی بهتره که اصطلاحات با همون زبان اصلی گفته بشوند که دقیقا همون منظور رو برسونند, شما هم سعی کنید که اصطلاخات اصلی رو یاد بگیرید.
بریم شروع کنیم
کدک صوتی چیست ( Audio Codec )
اصطلاح کدک (Codec) یک واژه مرکب است که از دو کلمه “coder” و “decoder” را به وجود آمده است. میشه گفت codec یک استاندارد رمزگذاری و رمز گشایی فایل های چندرسانه ای هست.
هیچ فرقی نمیکنه که شما با ویدیو ویا یک فایل صوتی سرو کار داشته باشید زمانی که شما یک فیلم ظبط میکنید و یا یک پادکست یا فایل صوتی دارید که خودتون اون فایل را داخل استودیو ظبط کردید, این فایل ها در مرحله اول خام و یا اصطلاحا (RAW) هستند.
فایلهای صوتی «RAW» یا غیرفشرده با استفاده از تکنیکهایی ضبط میشوند که تا حد امکان دادهها را ضبط میکنند. این فایل ها کیفیت بسیار بالایی را ارائه می دهد، اما حجم این فایل ها بسیار بزرگ است که برای استریم مناسب نیستند. برای کاهش حجم فایلهای صوتی و سهولت در انتقال و توزیع، از کدک استفاده میکنیم.
اولین کاری که یک کدک انجام می دهد، رمزگذاری یک فایل صوتی است. این رمزگذاری شامل حذف کردن اطلاعات اضافی برای کاهش اندازه فایل و حفظ کیفیت تا حد ممکن است. این فرآیند شامل دنباله ای از توابع پیچیده ریاضی است.
نقش دوم یک کدک رمزگشایی است که در اصل پخش یک فایل صوتی است که قبلاً کدگذاری شده است. برای ساده کردن یک فرآیند پیچیده، این به معنای معکوس کردن ریاضی انجام شده در مرحله رمزگذاری است. به طور خلاصه، Audio Codec پروتکلی برای فشرده سازی فایل های صوتی برای صرفه جویی در فضا و برای استریم و پخش به صورت مستقل ویا به همراه ویدیو است.
کدک های رایج صوتی
امروزه طیف گسترده ای از کدک های صوتی موجود است. با این حال، همه کدک های صوتی به یک اندازه پشتیبانی نمی شوند. برخی از دستگاه ها ممکن است از یک کدک صوتی پشتیبانی کنند، اما از دیگری پشتیبانی نمی کنند. برخی کیفیت بهتری ارائه می دهند، در حالی که برخی دیگر بیش از هر چیز بر فشرده سازی تمرکز می کنند. اینها هنگام تصمیم گیری در مورد بهترین کدک صوتی برای یک موقعیت خاص، مهم هستند. بیایید به چند مورد از رایج ترین و بهترین کدک های صوتی بپردازیم.
MP3
احتمال صد درصد این کدک صوتی رو میشناسید.شناخته شده ترین فرمت صوتی (َAudio Format) MP3 است که از نظر فنی MPEG-2 Audio Layer III نامیده می شود. MP3 که در ابتدا در دهه 1990 معرفی شد، صدای دیجیتال را متحول کرد. فایلها نسبت به فرمتهای قبلی بسیار کوچکتر بودند و و در نتیجه افراد میتوانستند فایل های صوتی با این فرمت رو دانلود و یا در سطح وب پخش کنند. MP3 همچنین رفته رفته روی تمامی دستگاه های قابل حمل پشتیبانی شد و روی CD ها هم نقش خیلی مهمی داشتو البته که امروزه هم به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد
AAC
AAC که چند سال پس از MP3 توسعه یافت، بر اساس موفقیت آن فرمت ساخته شد اما راندمان فشرده سازی را افزایش داد. AAC عموماً کیفیت صوتی بهتری را با همان میزان بیت MP3 یا کیفیت قابل مقایسه با نرخ بیت ریت پایین تر ارائه می دهد. AAC چندین بار ارتقا یافته است. آخرین نسخه استاندارد این کدک HE-AAC است. این یک فرمت close source است اما احتمالاً امروزه پرکاربردترین کدک صوتی در اینترنت است. این کدک هم توسط اکثر سیستم عامل ها و پلتفرم های استریم ویدیو و پادکست پشتیبانی می شود.
WAV (LPCM)
WAV که مخفف عبارت “Waveform Audio File Format” است، این کدک صوتی بیش از 25 سال پیش منتشر شد. شناخته شده است که عمدتاً در رایانه های ویندوزی برای ذخیره صدای فشرده نشده در قالب LPCM استفاده می شود.
AIFF
AIFF یک کدک صوتی برای سیستم عامل Mac هست که شبیه به WAV است. با استفاده از PCM (Pulse-Code Modulation) صدای فشرده نشده را ذخیره می کند. مانند WAV، فایلهای AIFF بسیار بزرگ هستند به عنوان مثال در حالت استاندارد هر یک دقیقه فایل صوتی حدودا 10 مگابایت است.
WMA
کدک دیگری که در بازار وجود دارد، اگرچه کمتر رایج شده است، WMA—Windows Media Audio است. این کدک به عنوان جایگزینی برای MP3 توسعه یافته است اما تا حدودی به یک محصول خاص تبدیل شده است.
Opus
Opus آخرید کدک صوتی هست که به آن خواهیم پرداخت. Opus هنوز به طور گسترده مورد استفاده قرار نگرفته است، اما میتوانیم این کدک صوتی را به عنوان نسل بعدی Audio Codec ها در نظر بگیریم.
در مقایسه با کدک های دیگر لیست شده در اینجا، کیفیت صدای بالاتری را در همه بیت ریت ها ارائه می دهد. Opus همچنین دارای مزیت اضافه ای است که بدون حق امتیاز و open source است. هم iOS و هم اندروید به طور بومی از پخش Opus پشتیبانی می کنند. احتمالاً در آینده شاهد استفاده گستردهتر از Opus خواهیم بود.
بهترین کدک صوتی کدام است
ما معتقدیم که AAC بهترین کدک صوتی برای اکثر مواقع است. AAC توسط طیف گسترده ای از دستگاه ها و پلتفرم های نرم افزاری از جمله iOS، Android، macOS، Windows و Linux پشتیبانی می شود. از طرفی دستگاه های دیگری مانند تلویزیون های هوشمند و ست تاپ باکس ها نیز از AAC پشتیبانی می کنند. علاوه بر پشتیبانی گسترده، AAC از مزیت کیفیت صوتی بهتر در مقایسه با MP3 نیز برخوردار است.
تست های Blind listening نشان می دهد که AAC بهترین کدک موجود برای استفاده عمومی است. البته این ممکن است در آینده با حمایت گستردهتر Opus تغییر کند.
ولی به طور کلی در استریم ویدیو و پادکست بهترین Audio Codec که میتوانید استفاده کنید AAC هست حالا فرقی نمیکنه که استریم شما در پلتفرم های VOD هست و یا به شکل زنده و Live Stream
بهترین Bitrate برای استریمینگ
اگر بخوایم که توی یک جمله Bitrate رو توضیح بدیم باید بگیم که به مقدار اطلاعات و دیتایی که داخل یک ثانیه از یه رسانه دیجیتال قرار دارد میگیم بیت ریت که به طور معمول بر حسب کیلوبیت بر ثانیه (Kbps) اندازه گیری می شود، که این بیت ریت توی کیفیت فایل های صوتی تاثیرگذار است. اگر همه چیز برابر باشد، یک فایل صوتی AAC که با نرخ بیت 192 کیلوبیت بر ثانیه انکد شده است، بهتر از فایل صوتی است که با بیت ریت 64 انکد شده است.
شما می توانید این تنظیمات رو خودتون تغییر بدید ولی ما توصیه میکنیم که از این تنظیمات برای Audio Codec های در ویدیو های خودتون استفاده کنید:
برای ویدیوی 360p (و پایین تر)، از نرخ بیت صوتی 64 کیلوبیت بر ثانیه استفاده کنید
با ویدیوهای 480p و 720p، از نرخ بیت صوتی 128 کیلوبیت بر ثانیه استفاده کنید
برای ویدیوی 1080p، از صدای 256 کیلوبیت بر ثانیه استفاده کنید
تنظیمات مرتبط با کدک صوتی
به غیر از کدک ها، تعدادی تنظیمات مرتبط دیگری هم وجود دارد که برای استریم ویدیو و پادکست چه به صورت live و یا در پلتفرم های VOD و حتی پخش در بستر وب سایت ها مهم هستند. ما به طور خلاصه کانال ها (channels) ، نرخ نمونه های صوتی (audio sample rates) و کدک های ویدئویی (video codecs) را پوشش خواهیم داد.
کانال های پیشنهادی (استریو در مقابل مونو)
احتمالا شما هم با گزینه های stereo و mono در تنظیمات نرم افزار های ویرایشگر صدا و یا ویدیو برخورد مواجه شدید به طور کلی ما دو تا کانال برای فایل های صوتی خودمون در نظر میگیریم استریو و مونو. Mono به “یک” اشاره دارد، این مورد رو فقط برای ویدیوهای با کیفیت پایین استفاده کنید. استفاده از مونو باعث کاهش بیت ریت می شود. به طور کلی، شما باید از صدای استریو برای تمام فیلم های ضبط شده و پخش با کیفیت 480p و بالاتر استفاده کنید. با این کار شما بهترین تجربه شنیداری رو برای مخاطب های خودتون رقم خواهید زد.
sample rate پیشنهادی برای فایل های صوتی
تمام صداهایی که در طبیعت می شنوید از ارتعاشاتی در بازه زمانی به صورت منظم تشکیل شده که به تعداد این ارتعاشات در ثانیه ، فرکانس گفته می شود.صداهایی که می شنوید در بازه فرکانسی ۲۰hz تا ۲۰khz می باشند. که البته این مورد هم روی کیفیت و حجم فیل صوتی شما تاثیرگذار است.
به طور کلی، توصیه می کنیم از 44100 کیلوهرتز به عنوان sample rate برای پخش زنده و استریم پادکست و ویدیوهای آنلاین استفاده کنید. این استاندارد برای اکثر تجهیزات صوتی و ضبط شده است و به خوبی کار می کند.
نتیجه
امیدواریم این پست به شما درک بهتری از نحوه کار کدک های صوتی، میزان بیت ریت صدا و سایر تنظیماتی که میتوانید روی نتیجه کار شما تاثیر گذار باشد داده باشد از طرفی این رو فراموش نکنید هیچ تکنولوژی و استانداردی بد و خوب نیست بلکه هرکدوم برای هدف و موقعیت های متفاوتی طراحی و به وجود آمده اند.
شما میتوانید ویدیو ها و فایل های صوتی خودتون رو در سرویس استریم پادکست و ویدیو نگاوید میزبانی کنید.
ممنون که تا انتهای این پست با ما همراه بودید! ما دوست داریم از مخاطب های خودمون بشنویم، بنابراین اگر سؤال یا تجربه ای برای به اشتراک گذاشتن دارید، در نظرات با ما در میان بگذارید! و اگر هم نیاز به مشاوره داشتید میتونید با ما در تماس باشید.